Navigația bazată pe performanță (performance based navigation PBN) utilizează capabilitățile avansate de navigație ale aeronavelor moderne (RNAV) pentru a permite proiectarea eficientă a spațiului aerian și sistematizarea rutelor de trafic aerian în vederea optimizării spațiului aerian disponibil.
Proiectul SPICE, parte din etapa de implementare a programului SESAR (Cerul Unic European), are în vedere implementarea procedurilor PBN în patru țări membre ale Fondului de coeziune (Cipru, Portugalia, Romania,Slovacia), echiparea aeronavelor cu capabilități PBN, precum și dezvoltarea infrastructurii de navigație aeriană în acest sens.
Proiectul SPICE are o valoare estimată de 39.029.792 Eur, este cofinanțat în proporție de 85% de Uniunea Europeană prin intermediul programului Connecting Europe Facility și urmează a fi implementat în perioada 17.02.2016 până în 31.12.2020.
În cadrul acestui proiect, coordonat de EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), la nivelul României sunt implicați atât operatori de transport aerian: Blue Air, Regional Air Service, precum și administratorul serviciilor de trafic aerian ROMATSA, Autoritatea Aeronautică Civilă Română – în calitate de autoritate competentă, responsabilă pentru aprobarea/validarea procedurilor de zbor, precum și Asociația Aeroporturilor din România A.A.R.- în calitate de coordonator pentru toate aeroporturile din România.
Compania Națională Aeroporturi București SA - CNAB SA- operator al Aeroportului Internațional Henri Coandă București și Aeroportului Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, și-a exprimat intenția de a fi parte a acestui proiect, iar în 2017 a devenit parte afiliată în acest proiect, prin încheirea contractului de mandatare cu Asociația Aeroporturilor din România A.A.R.
În al doilea semestru al anului 2017, CNAB a obținut de la AACR acceptul pentru documentația întocmită de către SC Cornel & Cornel Topoexim privind colectarea datelor de obstacolare pentru cele două aerodromuri. Ca urmare, la sfârșitul anului 2017, CNAB a depus Cererea de rambursare la AAR/INEA/ EUROCONTROL pentru rambursarea cheltuielilor în proporție de 85% din valoarea de factură, fără TVA, 15% fiind contribuția proprie a CNAB la finanțarea cheltuielilor eligibile prin proiectul SPICE.
Documentația a fost transmisă către ROMATSA în vederea inițierii activităților de proiectare a procedurilor PBN aplicabile pe cele două aerodromuri administrate/operate de CNAB: Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Intrenațional București Băneasa Aurel Vlaicu.
În cadrul Proiectului Spice, în cursul anului 2019, CNAB va asigura o revizuire/reactualizare a documentației de obstacolare.